Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ένα τεράγωνο γύρα. Άνω πόλη.

500 χρόνια τουρκοκρατίας και η κλασική ρυμοτομία τις άνω πόλης εξαφανίστηκε με την εγκατάσταση των Τούρκων εποίκων μέσα στα χρόνια. Η πολεοδομική δομή  τις άνω πόλης του Κάσσανδρου χάθηκε για πάντα, χωρίς να γνωρίζουμε σήμερα την αρχική τις μορφή ώς επί των πλείστων.
Τουρκόσπιτα, σπίτια προσφύγων, περίοδος ανοικοδόμησης και εξωραϊσμός σε μιά προσπάθεια τις πολιτείας για αναβάθμιση τις περιοχής που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί.
Μία γύρα αρκεί για να το δεις, για να δεις  την εγκατάλειψη, την φτώχια και την μιζέρια, που γειτονεύει με την ευπορία μερικών μαζί με την προσπάθεια τις πολιτείας για να προσφέρει αυτό που πρέπει.
Συνήθως όταν πηγαίνω στην άνω πόλη για φωτογράφιση αυτά βλέπω και δίνω και στον αισθητήρα τις φωτογραφικής μου να τα δει μέσα από τον φακό. Ίσως γιατί με πονούνε, γιατί μου θυμίζουν τα χρόνια που ήμουνα παιδί, τότε που αυτές οι εικόνες ήταν πιο συχνές στην άνω πόλη.
Σκεπτόμενος τις ζωές των ανθρώπων, τις εμπειρίες τους, τις στιγμές  τους. Έρχονται στο νου αφηγήσεις των συγγενών μου από τις τότε ζωές τους και επίσης αισθάνομαι όμορφα όταν βλέπω ανακατασκευασμένα σπίτια ή ακόμη και καινούργια  χτισμένα στον  Μακεδονικό τρόπο και με ιδιαίτερη προσοχή. Θαυμάζω τα νέα οικοδομήματα με τα σύγχρονα και παλαιά αρχιτεκτονικά σχήματα και υλικά.
Όμως αυτή την φορά θα μείνουμε εδώ, εδώ που έκανα μια γύρα σ ένα τετράγωνο, αισθάνθηκα και φωτογράφισα.














Οδός Ολύμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου